Το πρώτο κουταλάκι του μωρού σας

Το πρώτο κουταλάκι του μωρού σας – μια σημαντική στιγμή στη ζωή του.

 • Δεν μπορούμε να ορίσουμε την ακριβή ηλικία που θα αρχίσετε τις συμπληρωματικές τροφές του μωρού σας, καθώς δεν υπάρχει κάποια παγκόσμια σύσταση.
 • Κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του πρώτου χρόνου της ζωής του μωρού, οι ενεργειακές απαιτήσεις του αυξάνονται. Γι’ αυτό και η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών συνήθως αρχίζει στην ηλικία των 6 μηνών.
 • Όποτε κι αν συμβεί, η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών είναι ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη του μωρού και μια μαγική στιγμή για σας.
 • Σίγουρα θέλετε να δώσετε στο μωρό σας ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα της ζωής του και από άποψη διατροφής. Για να σας βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθειά σας, συγκεντρώσαμε ορισμένες απλές κατευθυντήριες γραμμές για ένα καλό και υγιές ξεκίνημα στο στάδιο εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών του μωρού σας.
 • Πρώτον, το μωρό σας είναι ένα ξεχωριστό άτομο, με τα δικά του ιδιαίτερα στάδια ανάπτυξης, και αυτό αφορά και την οδοντοφυΐα. Θα πρέπει να προσέξετε ώστε η υφή της τροφής που δίνετε στο μωρό σας να συμβαδίζει με την ανάπτυξη των δοντιών του.
rice-cereals

Πληροφορίες που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας:

importance of milk

Η σημασία που έχει το γάλα:

Το γάλα εξακολουθεί να έχει σημαντική διατροφική αξία για το μωρό σας σε κάθε στάδιο. Ακόμα και στην ηλικία του ενός χρόνου, η ποσότητα γάλακτος που συνήθως λαμβάνει ένα μωρό αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της ενεργειακής πρόσληψης (Alexy U., Kersting M., What children eat and what they should eat,Munich, 1999).

salt

Το ζήτημα της υπερβολικής ποσότητας αλατιού:

Το πολύ αλάτι είναι βλαβερό για όλους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τα μωρά και τα νήπια. Η υπερβολική ποσότητα αλατιού αποβάλλεται από το σώμα μέσω των νεφρών. Οι νεφροί των μωρών δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι ώστε να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ποσότητες νατρίου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού.

sugar

Το ζήτημα της ζάχαρης:

H ζάχαρη δίνει στα μωρά μόνο θερμίδες. Δεν τους προσφέρει κανένα άλλο βασικό θρεπτικό στοιχείο για την υγιή τους ανάπτυξη. Επίσης, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να "εκπαιδεύσει" τα μωρά να προτιμούν τα φαγητά με γλυκιά γεύση αργότερα στη ζωή τους, κάτι το οποίο είναι βλαβερό για τα δόντια τους.

Μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε…

Αποφύγετε μέχρι την ηλικία των 12 μηνών:

 • Τροφές με πολύ αλάτι
 • Τροφές με πρόσθετα αρώματα
 • Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσα, φασόλια και ξηρούς καρπούς, αυγά.

Από την ηλικία των 12 μηνών να θυμάστε τους ακόλουθους κανόνες:

 • Χρησιμοποιήστε μόνο πολύ μικρή ποσότητα αλατιού για το φαγητό του μωρού σας. Το αλάτι θα πρέπει να περιέχει φθόριο και ιώδιο.
 • Αποφύγετε τα πολλά τρόφιμα με αρωματικές ουσίες.
 • Αποφύγετε ροφήματα και φαγητά με πολλή ζάχαρη. Το καλύτερο ρόφημα είναι το νερό. Εξακολουθήστε να χρησιμοποιείτε το αντίστοιχο των 500 ml γάλακτος την ημέρα, με γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, γάλα για νήπια, φρέσκο γάλα, γιαούρτι χωρίς αρώματα, χρώματα και ζάχαρη ή τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Από την ηλικία των 36 μηνών, το παιδί σας επιτρέπεται να τρώει φαγητά ενηλίκων αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι το πολύ αλάτι είναι βλαβερό, τόσο για το παιδί σας όσο και για σας.